REMIKO SERCAPOKOJ

Temat: Przetłumaczy ktoś badania ?
No więc mam badania mocz + krew... Może napiszę najpierw mocz: clarity: _____________________ Color: LT. Yellow Glu: negatywny Bil: negatywny Ket: Negatywny Sg: 1.015 Blo: Negatywny pH: 6.0 Pro: Negatywny Uro: 0.2 E.U. /dL Nit: Negatywny Leu: Negatywny Krew: [ wpiszę tylko te wyniki które wykraczają poza normę ] RDW-SD - 36 fL - N:[37-54] PDW - 10.3 fL - N:[11.5 - 54] MXD% - 13.1% N:[1-12] Prosze powiedzieć mi co jest w tych wynikach nie tak... Z góry dziękuję... :D
Źródło: topranking.pl/1849/przetlumaczy,ktos,badania.php



Temat: Przetłumaczy ktoś badania ?
Twoje wyniki są super:) Mocz idealny, brak cukru i białka, rewelacja, a w krwi odchylenia sa naprawdę minimalne, jest to odchylenie w badaniu morfologicznym, w opisie krwinki:) ale nei am się czym przejmować:) pozdrawiam i zyczę więcje tak dobrych wyników:) No więc mam badania mocz + krew... Może napiszę najpierw mocz: clarity: _____________________ Color: LT. Yellow Glu: negatywny Bil: negatywny Ket: Negatywny Sg: 1.015 Blo: Negatywny pH: 6.0 Pro: Negatywny Uro: 0.2 E.U. /dL Nit: Negatywny Leu: Negatywny Krew: [ wpiszę tylko te wyniki które wykraczają poza normę ] RDW-SD - 36 fL - N:[37-54] PDW - 10.3 fL - N:[11.5 - 54] MXD% - 13.1% N:[1-12] Prosze powiedzieć mi co jest w tych wynikach nie tak... Z góry dziękuję... :D
Źródło: topranking.pl/1849/przetlumaczy,ktos,badania.php


Temat: Ból brzucha
badanie ginekologiczne. Obydwa Usg wyszly prawidlowo. Ginekolog wykluczyl stan zapalny przydatków. Ponadto mialam robiona Morfologie krwi: Wszystko w normie poza ponizszymi wskaznikami : MXD 14,9 norma miesci sie w przedziale 5-12 NEUT 49,7 norma miesci sie w przedziale 50-70 MCH 27,3 norma miesci sie w przedziale 28-34 MCHC 31,5 norma miesci sie w przedziale 32-37 W poprzednim Badaniu które bylo wykonane w...
Źródło: topranking.pl/1849/89,bol,brzucha.php


Temat: MXD
W badaniu krwi wyszlo 11,7 przy normie od 0-10%. Wyczytalem w necie iz przy podwyższonym poziomie powinno się zrobic paełny rozmaz krwi. Podwyższony poziom może towarzyszyć alergii i zakażeniu. Natomiast spadek może byc wynikiem stresu. Czy 11,7 to powod do niepokoju i faktycznie nalezalo by ten pelny rozmaz krwi wykonac? pozdrawiam Maciek
Źródło: topranking.pl/1849/mxd.php


Temat: interpretacja wyników - prośba
  renik napisał(a): Chodzi o wyniki badania krwi mojej 13-letniej córki. Wizyta lekarska dopiero w przyszłym tygodniu a mnie niepokoi rozmaz: LYM 53% (powyżej normy) MXD 10,3% (powyżej normy) NEUT 36,6%...
Źródło: topranking.pl/1849/interpretacja,wynikow,prosba.php


Temat: Interpretacja wyników krwii i moczu.
Witam ! Poproszę o interpretację wyników krwi i moczu, które były robione po tym jak zauważyłem u siebie dość silne drżenie rąk. WBC 6,4 RBC 4,79 HGB 9,3 HCT 0,446 MCV 93,1 MCH 1942 MCHC 20,9 PLT 208 LYMPH% 0,367 MXD% 0,089 NEUT% 0,544 LYMPH# 2,3 MXD# 0,6 NEUT# 3,5 RDW-SD 42,2 PDW 11,1 MPV 9,5 P-LCR 0,211 WAPŃ - 2,1 mmol/l ... LEU negative Osoba o ktorej przeprowadzono badania jest mężczyzną, ma 18 lat, waży 60 kg. Wyniki wydają mi sie być całkiem dobre, może to drżenie rąk spowodowane być na tle nerwicowym,...
Źródło: topranking.pl/1850/interpretacja,wynikow,krwii,i,moczu.php


Temat: wyniki
Aneta <atten@nospam.o2.plnapisał(a): właśnie odebrałam swoje wyniki krwi i jest w nich coś czego nie rozumiem i nigdzie nie mogę znaleźć informacji. chodzi o "rozmaz pomiar aut." w poprzednim badaniu miałam tak: LYMPH% - 27.5%  teraz mam 22% MXD% - 3.2% teraz 12.3%. czy ktoś mi wyjaśni co to są za skróty?? i co te wyniki mogą znaczyć?? pozdrawiam Aneta Jedyny zły wynik u Ciebie to MXD% czyli udział procentowy eozynofili i bazofili.Wynik jest wysoki (nawet bardzo) i dlatego powtórzyłbym go (może to być błąd lab.)Wartości te sa podwyższone w chorobach alergicznych, niektórych ch.skóry...
Źródło: topranking.pl/1851/wyniki.php


Temat: Limfocytoza
Limfocytoza Witam pani dr. Mam pytanie- odebrałam wyniki krwi. Wszystko w normie( obnizona Hgb i HCT, ale to akurat mnie nie martwi). Czym sie martwie to właśnie limfocytozą- podwyższoną mam wartość #LYM (4,9), a obniżoną #MXD(0,0) i %MXD, przy prawidłowej ilości ogolnej leukocytów(9,0). Czyli co? Wskazywałoby to na jakieś ostre zakażenie wirusowe? Na toksoplazmoze powtórzyłam w tym samym czasie badania- negatywne, temperatura niepodwyższona, lekkie przeziębienie,ostatnio częste lekkie krwawienia z nosa, prawidłowa ilość płytek krwi, ciśnienie w normie, cytomegalie i różyczke przechodziłam( wysokie wartości IgG). Jakie badania proponowałaby pani dr?Troche się martwie. Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,25856970,25856970,Limfocytoza.html


Temat: Pani doktor prosze o interpretacje wynikow badan
Pani doktor prosze o interpretacje wynikow badan P. Doktor prosze o interpretacje wynikow badan. Corka ma 17 miesiecy. Wyniki przepisuje dokladnie jak mam napisane. W nawiasach normy Hematokryt HCT - 32.9 ... (80.0 - 99.9) MCHC - 36.5 (33.0 - 37.0) MCH - 27.9 (27.0 - 31.0) RDW-SD - 30.4 (37.0 - 54.0) Plytki krwi PLT - 329 (150 - 400) MPV - ... - 40.0) wart.b. MXD - 0.3 ( - ) % MXD - 5.3 (1.0 - 16.0) wart.b. NEUT - 1.7 ( - ) % NEUT - 27.4 (45.0 - 78.0) Pani...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94574790,94574790,Pani_doktor_prosze_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: Badanie ogólne moczu było
Badanie ogólne moczu było robione 25.09 a teraz sam posiew. To wyniki z 25.05: Morf.krwi leukocyty LYMPH% 69.1% MXD% - NEUT% - LYMPH 5.5 x10^3/ul MXD - Neut - Hematokryt 34% ... dość liczne pasma śluzu pojedyncze A oto kolejne wyniki krwi(30.09): ALP 273 U/L fosfor nieorganiczny 1.67 mmol/l wapń całkowity 2.7 mmol/l Wit.D odstawiona, bo podobno to białko wynikło z jej przedawkowania....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,101220379,101220379,Badanie_ogolne_moczu_bylo.html


Temat: proszę o interpretację wyników
proszę o interpretację wyników Witam serdecznie pani Doktor bardzo proszę o interpretację wyników Leukocyty 5,4 (401-10,9) erytrocyty 4,03 (3,4-5,2) Hemoglobina 10,7 (10,6-14,8) Hematokryt 30,5 (28,0-41,0) MCV 75,7 MCHC 35,1 płytki krwi lym% 56,6 mxd% 13,5 (norma do 12) neu% 29,9 lym# 3,1 mxd# 0,7 neu# 1,6 (norma od 2) neutrofile pałeczkowate 2 neutrofile segmentowane 28 (norma od 45) granulocyty kwasochł. 2 monocyty 3 limfocyty 75 (norma do 50) Proszę mi powiedzieć co mogą oznaczać obniżone neutrofile segment. oraz podwyższone limfocyty? Dodatkowo Synek miał jeszcze robione IgE wyszło 7,73 więc alergii nie ma. Badanie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104417229,104417229,prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: wyniki badań
wyniki badań Czyt mogłabym prosić o interpretację wyników badań mojego 10-cio miesięcznego synka? Czy one są aż tak złe,że Michał musi brać preparat żelaza i robić ponowne badania w kierunku tarczycy? OB 17 po godzinie MORFOLOGI KRWI Hematokryt HCT-30,4 Krwinki czerwone RBC-4,20 Hemoglobina HGB-10,3 Krwinki białe WBC-10,7 Wskaźniki czerwonokrwinkowe MCV-72,4 MCHC-33,9 MCH-24,5 RDW-CV-15,6 Płytki krwi PLT-601 MPV-8,1 PDW-8,9 P-LCR-12,1 Rozmaz(pomiar automatyczny) wart.b. LYM-6,2 % LYM-58,3 wart.b. MXD-1,1 % MXD-10,2 wart.b. NEUT-3,4 % NEUT-31,5 ROZMAZ(WZÓR KRWINEK BIAŁYCH) Granulocyty: Podzielone 16% Kwasochłonne 5% Limfocyty: 78% Limfocyty Pobudzone: 1%
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96881945,96881945,wyniki_badan.html


Temat: potrzebuję wskazówki
Neurocyty z jądrem pałeczkowatym 11,00 % Pozostałe w mieszczą się w podanych normach. Badanie wykazało powiększone i zaczerwienione migdały, oraz zmiany osłuchowe - przepisany antyb Dalacin C 3x4 ml. Dodatkowo córka...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90445969,90445969,potrzebuje_wskazowki.html


Temat: P. Doktor wyniki badań proszę o opinie
P. Doktor wyniki badań proszę o opinie Pojechałam z córką rano zrobic morfologie i rozmaz, cały czas się martwie tą dziwną infekcją no i dziś jej w buźce wyszła afta...nie wiem ... crp tylko formie (-+) ostatnio miałam ilosciowe i było 0,03 a teraz niestety nie jest dobrze córka 2,5 roku wyniki badań WBC 7,0 G/L RBC 5,06 T/L HGB 11,5 G/DL HCT 36,5% PLT 251 G/L PCT 0.173 % MCV 72,2 FL MCH 22,8 PG MCHC 31,5 RDW 15,5 % MPV 6,9 LYMPH% 70% MXD% 9,9 NEUTR% 19,6 LYMPH# 4,9/NL MXD# 0,60/NL NEUTR# 1,5 /NL ROZMAZ KRWI neurocyty z jądrem pałeczkowatym 1,00 % neurocyty z jądrem podzielonym 5,00% eozocyty 2,00% bazocyty 0,00 limfocyty 77% monocyty 15% CRP LATEKS + IGE 12KUL/L P. Doktor czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90452931,90452931,P_Doktor_wyniki_badan_prosze_o_opinie.html


Temat: tężyczka?
LIMFOCYTY 9,2#[-] NEUTROCYTY 2,6 [-] MXD 0,6 [-] RBC 3,97 mln/uL [3.7-3.3]N hemoglobina 11,6g/dL [10.7-13.1]N ; hematokryt 34% [32-41]N MCV 85 fL [80-100] MCH 29,2 pg [28-34]N MCHC 34,1g/dL [32-37]N RDW CV 12% [11,5-16]N ; płytki krwi 408tys/uL [150-400] H PDW 11,4 fL[-]; MPV9,3fL[-] PLCR 20,5 [-] MOCZ BADANIE OGOLNE SG 1.003 [1,015-1,030]L; białko nie wykryto bilirubina nie wykryto; leukocyty nie wykryto; ... metabolicznej CZD, a do tego czasu co miesiac badania w szpitalu i ograniczenie ryzu w diecie dziecka. bardzo sie niepokoję, gdyz moja pediatra mowiła o krzywicy, a ja juz po kilku...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,80213733,80213733,tezyczka_.html


Temat: Prośba o interpretację wyników - 3 miesięczniak
MCH 31,1 MCHC 36,6 płytki krwi 462 lymph % 61,8 mxd % 15,6 neut % 22,6 lymph# 3,9 mxd# 1 neut# 1,4 rdw-sd 39,6 rdw-cv 12,6 pdw 15,1 mpv 9,9 Córka...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,84577585,84577585,Prosba_o_interpretacje_wynikow_3_miesieczniak.html


Temat: gorączka - czy to pasożyty?
Mam wyniki badania krwi. Jakieś pomysły, czemu ten OB taki wysoki? Doktorze? Gorączki oczywiście już nie ma. Trwała 3 dni. Pewnie OB podwyższony niezależnie. OB - po godzinie 25 CRP - 1 żelazo - 81 ug/dl WBC - krwinki białe - 6,1 tys. Limfocyty - 59 Mxd. (pozostałe) - 15,3 Neutrofile - 25,7 RBC krwinki czerwone - 4,81 mln. HGB - hemoglobina - 12,8 HCT hematokryt - 37,1 MCV - 77,1 MCH - 26,6 MCHC - 34,5 RDW - CV - 12,7 PLT płytki krwi - 208 tys. MPV - 10,1 Pałeczki -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,75789772,75789772,goraczka_czy_to_pasozyty_.html


Temat: boli.
jest dosc znacznie ponizej normy - 79 mg/dL... wczoraj robiono mi badanie dna oka, okulista stwierdzil, ze nie ma wyraznych cech nadcisnienia, angiopatia 0/1. nadmienie, iz normalnie mam niskie cisnienie -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,42402648,42402648,boli_.html


Temat: Morfologia u 4-miesiecznego dziecka prosze o pomoc
Niezła stronka na naszym portalu na temat: serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51214,949784.html MXD -Bezwzględna liczba średnich krwinek białych NEUT -Liczba dużych krwinek białych MPV - jest to średnia objetość krwinki czerownej U tak małych dzieci wszelkie badania krwi są niemiarodajne, a wyniki często zupełnie różne od tego co piszą podręczniki, na tym etapie organizm rozwija się tak szybko, że z tygodnia na tydzięń się zmieniaja często diametralnie. Jeśli badania zostały zlecone z konkretnego powodu innego niż rutynowa kontrola, lekarz musi je zinterpretować i dopasowac do swojej teorii diagnozy. Ale podejrzewam, że badanie przeprowadził standardowo automat do tego...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,36034325,36034325,Morfologia_u_4_miesiecznego_dziecka_prosze_o_pomoc.html


Temat: zastrzyki TFX???
Jesli chodzi o TSH, to nigdy od 6 lat nie miałam poniżej 4,00 :-( Badania robiłam oczywiście na czczo i bez brania tabletek. W tej chwili biorę euthyrox w dawkach: poniedzialek - piatek 100 sobota-niedziela 75 Vitamina PP forte dwa razy dziennie po 2 tabletki Normy FT4 to 0,93-1,7 Nie mam przy sobie starych badań, ale jutro się poprawię. Jesli chodzi o ... wyniki: WBC krwinki biale 5,4 limfocyty 45,00 Mxd 15,8 Neutrocyty 39,2 Krwinki czerowne 4,67 HGB 14,00 HCT 41,90 MCV 89,7 MCH 30 RDW-CV 13,2 plytki krwi 217,00 PDW 13,1 MPV 10,80...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,47592737,47592737,zastrzyki_TFX_.html


Temat: Interpretacja wyniku badania krwi i moczu!
Interpretacja wyniku badania krwi i moczu! Witam, wczoraj zrobiłam badanie na krew i mocz. Zauważyłam odchylenia od normy i trochę się zmartwiłam. Bardzo proszę o interpretację moich wyników: MORFOLOGIA obniżone LYMPH 26,2 podwyższone MXD 8,2 podwyższone PDW 17,3 podwyższone MPV 13 podwyższone P-LCR 50,5% MOCZ barwa: słomkowa, lekko mętna odczyn kwaśny C.właściwy 1026 nabłonki płaskie: liczne krwinki białe: 5-10 wpw pasma śluzu:...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,97957548,97957548,Interpretacja_wyniku_badania_krwi_i_moczu_.html


Temat: MXD - co to jest???
magda985 napisała: > MXD jest to średnia liczba białych krwinek. MXD to nie jest "średnia liczba białych krwinek", a ilość białych krwinek o średniej wielkości. Norma nie jest zbyt dużo przekroczona, ale jeśli jesteś zaniepokojona, to powtórz badanie w laboratorium, gdzie rozmaz krwi oceniany jest przez prcowników, a nie przez analizator.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,29924596,29924596,MXD_co_to_jest_.html


Temat: Morfologia-wyniki
Morfologia-wyniki Witam bylam na badaniu krwi, na razie nie mogę iśc do lekarza aby je zinterpretowal, wiec mam pytanie czy jest wszstko oki ? WBC 4.9 RBC 4.30, HGB 12.1, HCT 37.8 %, MCV 87.9, MCH 28.1, MCHC 32.0, PLT 201. LYMPH 52,4% MXD 15,3%, NEUT -32.3%(jednostek nie podaje, bo mam cicha nadzieje, ze ktos wie o co chodzi ) POZDRAWIAM DZIKUJE...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,54275507,54275507,Morfologia_wyniki.html


Temat: Badanie krwi,dobre wyniki?
Badanie krwi,dobre wyniki? Oto moje badanie krwi.Czy wyniki sa dobre? Odczyn Biernackiego, OB czytnikowe- 2 mm krwinki biale 5,5 tys/ul krwinki czerwone 5,23 mil/ul hemoglobina 16,3 g/dl hematokryt 46,3 % śr. ... MXD% 6,4% NEUT % 54,0 % LYMPH# 2,2 tys/ul MXD# 0,4 tys/ul NEUT# 2,9 tys/ul wsk. anizocytozy erytrocytow RDW-CV 12 % wsk. anizocytozy plytek krwi PDW 12,1 fl śr. obj. plytki krwi MPV 9,3 fl odsetek duzych plytek krwi P-LCR 22 % Dziekuje z gory za podpowiedz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,17485971,17485971,Badanie_krwi_dobre_wyniki_.html


Temat: Wynki badań. Kto sie na tym zna ?
Za wszennie wcisnęłam enter. Właśnie odebrałam wyniki badań i nie wiem co one znaczą. Jestem w 34 tygodniu cięży. Jeśli ktoś ma pojęcie o morfologii krwi to prosze napisać. Moje wyniki to WBC 12.2 (norma od 4 do 10) LYMPH 15 (norma od 20 do 50) MXD nie określone, napisane jest tylko Blad (norma od 2 do 10) NEUT nie okreslone, napisane...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,40869292,40869292,Wynki_badan_Kto_sie_na_tym_zna_.html


Temat: INTERPRETACJA WYNIKÓW BADAŃ KRWI 2 LATKA
INTERPRETACJA WYNIKÓW BADAŃ KRWI 2 LATKA WITAM! CZY KTOŚ MOŻE ZINTERPRETOWAĆ LUB PODAĆ JAKIEŚ NAMIARY NA STRONĘ WWW Z DANYMI NORMY DLA DZIECI 2-3 LETNICH? KIEDYŚ JUZ BYŁ TAKI POST, ALE ... HCT - 36.0 % MCV - 78.8 MCH - 28.0 MCHC- 35.6 PLT + 474 X 10 3 LYMPH% 44.5 MXD% 16.4 NEUT% 39.1 LYMPH# 3.5 X 10 3 MXD# 1.3...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,9225953,9225953,INTERPRETACJA_WYNIKOW_BADAN_KRWI_2_LATKA.html


Temat: TOKSOKAROZA PROSZE O POMOC PILNIE !!!!
TOKSOKAROZA PROSZE O POMOC PILNIE !!!! Zrobiłam badanie krwi z rozamazem i badanie na toksokarę ale nie potrafię ich zinterprtowac prosze pomóżcie jak macie w tym doświadczenie. mojs ynek ma 6 lat ob 12 - wiem ze jest za wysokie hemoglob-12,3 krwinki czerwone 4,67 krwinki białe 7,9 PLT -375 MPV 10.9 ROZMAZ NEUTRO-5,1 NEUTRO 64,6 % LIMPH-2,4 LIMP-30,9 % MXD-0,4 MXD 4,5 % badania immunochemia toxoplazma gondi IgG 0,2 UI/M UJEMNY TOXOPLAZMA gondi IgM 0,148 Index UJEMNY
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,21424271,21424271,TOKSOKAROZA_PROSZE_O_POMOC_PILNIE_.html


Temat: prośba o interpretacje wyników - morfologia
prośba o interpretacje wyników - morfologia Witam. Mam prośbę o interpretację wyników krwi mojej córki - 3,5 miesiąca. Dwa miesiące temu byłam u lekarza i lekarka po badaniu krwi stwierdziła anemię. Bierze żelazo (Ferum Lek) 2,5 ml, 1/2 tabletki wiatminy B6 i przez miesiąc brała kwas foliowy. Robiłam badania i wyniki są cały czas bardzo zbliżone. Oto ostatnie: Hematokryt 32,2 % (37.0 ... - 35.0 ~) MCH 27,6 pg (27.0 - 34.0~) LYM 64,4 % (17.0 - 48.0 H) MXD 17,7 % (6.0 - 10.0 H) NEUT 17,9 % (43.0 - 76.0 L) Płytki krwi 391 ul (140 - 350 H) LYM 3,5 ul (1.5 - 4.0 ~) MXD 1,0 ul (0.2 - 0.9 H) NEUT 0,9 ul (1.8 - 7.3 L) MCV 87,3 fl (85 - 95 ~) RDW 12,4 % (10.0 - 15.0 ~) PDW 9,9 fl (10.0 - 18.0 L) MPV 8,4 fl (6.5 - 11.0 ~) P-LCR 12,5 % Lekarka zleciła badanie ... badania krwi można określić czego brak/co jest przyczyną anemii??
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,93616501,93616501,prosba_o_interpretacje_wynikow_morfologia.html